Na IOTA dopustu

Prišel je čas dopustov in odhajanj na morje. Naša družina si je letos izbrala otok Krk in ker Krk spada med IOTA otoke (Kvarner group EU136), sem s seboj odnesel tudi radioamatersko opremo.

Delal sem predvsem “portable”, saj balkon apartmaja ni dopuščal dolgih KV anten. Deset minut hoda stran pa je prijeten borov gozdiček kar ponujal veje za moje žice….

S seboj sem imel sledečo opremo: vertikalno anteno, resonančno na 30m z radiali (tnx s53xx za idejo in s52tc za polagalko), tuner za premik resonance na ostale sosednje bande, FT857 in 7Ah svinčev akumulator. Akumulatorček se je izkazal kot najšibkejši člen. Optimalno delovanje se je ponudilo ob izhodni moči 10W, saj je Yaesu pri tem porabljal 3.5A toka, kar je zadostovalo za dobro uro oddajanja v eter. Pri tem pa sta nastali še dve piki na I in sicer: nad 10W je začel kondenzator v tunerju prebijati (domača izdelava) in pa delovanje pri napetosti pod 11V Yaesu ni dobro prebavil (večja moč, več padca napetosti).

K sreči sem opisano obnašanje tehnike kmalu opazil in temu primerno deloval. Uspelo mi je narediti nekaj deset zvez, izključno na 20m, 30m in 40m. Iz Slovenije mi je uspelo narediti le Marijana, S52TC in še to s slabim RSTjem. Pač, bližina dela svoje. Ostala Evropa je šla brez problema. DX-e pa sem delal le ponoči – v sanjah!!

Summary – splačalo se je in z rezultatom sem zadovoljen.

73 de 9A / S56AW / p

 

Leave a Reply