7. SOTA aktivacija S59UAR – Lopa

Na vabilo o klubski soti se nas je odzvalo nekaj radioamaterjev – planincev. V planu je bila klubska aktivacija Lope, z referenco S5/JA-056. Glede na to, da so pretekle klubske sote bile lažje, smo naredili izjemo in se povzpeli na nekaj težji, 2406m visok, še neaktiviran vrh v Kaninskem pogorju.

Dobili smo se v soboto, 23.4., ob 7ih pred klubom in odbrzeli preko Trbiža do Sella Nevea, znanega italijanskega smučišča, ki stoji na drugi strani Kanina. Do sedla na 2000m smo uporabili gondolo in si s tem prihranili precej dragocenega časa. Klub temu nas je čakalo premagovanje še 400-tih metrov višine. Od zadnje postaje gondole na italijanski strani smo krenili po trdem, zmrznjenem snegu skoraj po ravnem do prve širše grape. Dostop na Lopo iz italijanske smeri je bil lažji, saj je v tem času na severni strani še dovolj snega in grapa na greben prihrani marsikateri skalni skok na slovenski strani, ki je skoraj povsem kopna. Zadnjih skokov pa se ni dalo izogniti in nas tako nas je čakalo nekaj plezarije III. stopnje.

Postavljanje anten na vrhu ni bil problem, prostora je bilo več kot dovolj, niti ni bilo nobenih problemov s tehniko. Aktivacija na KV in UKV je obrodila precej lepih in dolgih zvez. Po dobri ur in pol dela smo pospravili in naredili sestop nazaj v dolino.

Na vrh smo žulili cepine:

Marijan S52TC, Uroš S50WA, Slavko S53XX in Aleš S56AW

Na sedlu čakajoča podpora:

Sergeja S59SW in Irena S56AIR

Leave a Reply