Spet lahko napišem: ” Spet nas je več…”

Aleš je spodaj v vabilu na ”Tehnične večere” napisal: ”Glede na to, da je radioamaterski tečaj mimo… ” , in res je mimo , pa tudi izpit je mimo, saj danes mineva točno 14 dni, od kar so se naše tečajnice in tečajniki potili na izpitu, jaz pa nikakor nisem našel časa, da to obelodanim. Se opravičujem…                                     Vsi so zadane si naloge uspešno opravili, tako sta Tadeja – S57TQ in Rok opravila preskus telegrafije in smo bogatejši za telegrafistko in telegrafista, Simona, Tamara, Zorica – S58ZOR (članica drugega kluba in je imela že opravljen izpit za N razred), že omenjeni Rok, Marko, Robi, Dejan in Klemen, pa so od sedaj naprej radioamaterji A razreda. Vsem v imenu UO kluba in svojem iskreno čestitam in jim želim obilo užitkov v našem konjičku… Posebna zahvala pa velja za dobro opravljeno delo vodji tečaja Branetu – S51UJ in predavateljema, Samu – S56KVX in Darku S57AX, pa seveda tričlanski izpitni komisiji Franciju – S57CT, Borisu – S51ER in Alešu – S59MA, ki so se potrudili in prišli k nam, da so tečajniki lahko opravili izpit v domačem okolju…

Novost v izobraževalnem procesu je bila, da so kandidati pri utrjevanju snovi uporabljali sistem elektronskega izobraževanja. Kandidati so rešitev dobro sprejeli in bi jo priporočali kot izobraževalno orodje tudi drugim radioklubom. Kot sta izjavila Tamara in Rok sta aplikacijo s pridom uporabljala in sta jo pohvalila. Z ostalimi udeleženci o tem nisem debatiral, vendar verjamem, da je tudi njim bila v pomoč.

Ideja in koncept

Ideja glede postavitve takšnega portala se je porodila članom radiokluba Lesce, saj tovrstne aplikacije in rešitve uporabljamo za usposabljanje tudi v delovnih organizacijah in v zasebnem življenju. Tovrsten pristop se nam je zdel primeren in sodoben (danes je splet dejansko osnovna komunikacijska oblika), predvsem pa smo bili mnenja, da bi s takšnimi rešitvami lahko radio amaterstvo približali novemu krogu ljudi, tistim, ki pa jih to že zanima, pa bi omogočili uporabo sistema kot dodatnega orodja pri pripravi na opravljanje končnega izpita.

Vsebine, ki so na voljo

Na sistemu je trenutno razpoložljiva vsebina, ki vključuje nabor vprašanj. Vsebina je pripravljena po vprašanjih, ki so bila zbrana in pripravljena in so dostopna preko spleta.

Vsebina je pripravljena na način, da uporabnik sistema izbere področje, sistem pa mu sam generira nabor naključnih vprašanj. Po izvedenem odgovarjanju, sistem vrne povratno informacijo kakšen je rezultat testa. Uporabnik lahko opravlja test ponovno, pri tem pa mu sistem ponudi nov nabor vprašanj. Število ponavljanj ni omejeno, z vsako ponovitvijo testa, pa je kandidat bolj usposobljen in seznanjen z vsebino.

Arhitektura sistema

Sam sistem elektronskega izobraževanja je vzpostavljen na rešitvi moodle, ki za delovanje potrebuje spletni strežnik (v tem primeru Apache strežnik), aplikacijski PHP strežnik, strežnik za podatkovno bazo (v tem primeru deluje baza na mySQL strežniku). Strežnik je dostopen preko internetne povezave, za uporabo potrebujete uporabniško ime in geslo za prijavo, na računalnik pa ni potrebno nameščanje kakršnekoli dodatne programske opreme.

Uporaba sistema

V duhu odprtokodnih programskih rešitev, v duhu »ham-spirit-a« in v duhu zdrave pameti in razuma ni potrebno vzpostavljanje tovrstnih sistemov vsakemu radioklubu – v radioklubu Lesce za potrebe izobraževanja in usposabljanj omogočimo kandidatom brezplačno uporabo sistema. V kolikor dostop potrebujete, pošljite sporočilo elektronske pošte, da uredimo prijavne podatke in vse kar je potrebno za dostop do sistema in njegovo uporabo. Sistem je na voljo tako za tečajnike v izobraževalnem procesu, kot tudi za licencirane radioamaterje, da preverijo in obnovijo osvojena znanja.                                              Sistem je na voljo na naslovu: http://mikokomi.com/S59UAR/ , za prijavne podatke pa mi posredujte sporočilo po elektronski pošti na info(afna)s59uar.si (lahko me tudi pokličete po telefonu, seveda, če imate mojo telef. številko 🙂 ). Sporočilo naj vsebuje: ime in priimek ter naslov elektronske pošte za vse uporabnike, ki jim želite omogočiti dostop…

Najlepša hvala avtorjem aplikacije in še enkrat, iskrene čestitke novopečenim radioamaterjem!                                                                                                                                     73 Cveto – S52KT

 

Leave a Reply