Tokrat nam je bilo prizaneseno…

Takega sneženja pa že dolgo ni bilo….  Bežno se ga spomnim le enkrat, mislim, da  v februarju leta 1952 ( uf sem že star…), ko sem bil še čisto majhen pobič. Spomnim se, da so vpoklicalii moške, med drugim tudi mojega očeta, da so šli ročno kidat železniško progo…

No, upam, da je sedaj najhujše mimo. V pričakovanju, da me bodo poklicali s štaba CZ Radovljica ali pa Žirovnica, da aktiviramo našo mrežo in jim priskočimo na pomoč, sem nič kolikokrat  pogledal, če moj antenski stolp še stoji in kako je z antenami. Žled in sneg sta mi malo upognila mast na strani 17 el Tonna yagice, vendar se je danes, ko je ledeni oklep odpadel, poravnal nazaj, pa tudi signal R5 se je iz S3 povrnil na S9+60, medtem, ko na vertikalno plarizirani yagici ves čas ni bilo sprememb v sprejemu.Tudi žična antena za KV je bila precej odebeljena in pobešena, pa je vzdržala in to kljub temu, da si jo je dodatno še kanja omislila za opazovalno točko….

Ker navzlic obilnemu sneženju v našem koncu ni bilo večjih izpadov električne napetosti, so dosti dobro delovale službene radijske zveze sistema ZARE in kot mi je danes povedal g. Janez Koselj – poveljnik CZ občine Radovljica in poveljnik GZ občine Radovljica, je komunikacijski pult in obnovljen antenski sistem , ki je plod našega dela in o katerem sem že pisal, zelo dobro odigral svojo vlogo. Ker so  torej službene zveze delovale kot je treba, v našem koncu ni bilo potrebe, da bi nas vpoklicali in zato tudi ne potrebe po aktivaciji sistema ARON. ARON je bil aktiviran na večih koncih naše domovine, več o tem lahko preberete na LEI v rubriki ARON. Dežurali so tudi v radioklubu Tolmin in kot mi je ob pričetku dežurstva in preskusa zveze preko R7a Darja – S57CU rekla, bodo uporabili znanje, ki so ga pridobili pri nas na tečaju o uporabi zvez ZARE in ZARE+.

Tudi klubski antenski sistem jo je po zagotovilu Braneta – S51UJ, ki je dnevno hodil preverit stanje in s katerim sva bila v kontaktu, odnesel brez poškodb. Kot pravi Brane so jo tudi njegove antene dobro odnesle. Take sreče pa ni imel Matjaž – S57OXA, saj mu je padla veja na njegovo FD4 in mu jo odtrgala. Kako je pa pri drugih članih našega kluba pa ne vem, upam, da brez večje škode. Na žalost so pa, kot je bilo slišati, prenekateri slovenski HAM-i utrpeli večjo škodo na antenskih sistemih.

Pa še to, zaradi vremenskih neprilik in stanja kakršno je, sva se z Branetom dogovorila, da podaljšamo zbiranje kakdidatov za radioamaterski tečaj za  kakšnih 10 do 14 dni.

73 Cveto – S52KT

Leave a Reply