Izkušnje iz 9A

Najprej sem vsem članom, ki ste vestno dežurali ob postajah in čakali na moj signal iz 9A, dolžan opravičilo, ker se nismo uspeli slišati. S Cvetotom sva sicer uspela vzpostaviti krajšo in bolj kot ne šumečo zvezo preko našega repetitorja na Kaninu, na kratkem valu pa je očitno mrtva cona naredila svoje, zato tam ni bilo nič. A pojdimo lepo po vrsti.

Kot sem napisal že v najavi, smo z družino letošnje počitnice preživeli v kampu Solaris pri Poreču. Na tej lokaciji smo bili letos prvič, zato se mi ni niti sanjalo, kaj nas ob prihodu čaka in kakšni bodo pogoji za klofanje. Pri tem imam v mislih predvsem pogoje za postavitev antene za KV. Nekako nisem želel biti preveč vpadljiv, pa tudi sicer je v kampu težko postaviti dobro žično anteno in učinkovit sistem radialov. Je le tako, da so povsod okrog kamp prikolice, šotori, in drevesa. Prav zato sem s seboj vzel le Buddistick vertikalko (40m-6m), ki je precej nevpadljiva, a kot se je izkazalo tudi precej neučinkovita. Na 10 m je nisem in nisem mogel poglasiti, tudi na 6m ne, zato sem delal predvsem na 7 in 14 Mhz CW. Žal je na teh frekvenčnih območjih Slovenija v mrtvi coni, saj mi ni uspelo narediti niti ene zveze z deželo na sončni strani Alp. Tudi sicer je bila (morda predvsem zaradi antene) bera precej slaba. V štirih dneh od skupaj devetih na morju, ko sem bil aktiven v različnih časovnih obdobjih – ob zori, čez dan, zvečer in ponoči – mi je uspelo narediti le 20 zvez, pa še to predvsem z SP, OK, MK, D(L)K, OE, F8, 4K, YU, UR5, UT5, UU7 in 9A. Kar ni in ni šlo. Zgodilo se je tudi, de sem več kot pol ure neumorno kucal CQ brez enega samega odziva. Malo sumim, da je sicer 100 W na izhodu postaje v dobršni meri pokurila špula na vertikalki. Zato bi težko rekel, da sem z izkupičkom zadovoljen, prej nasprotno. Kar me tolaži, je to, da sem pridobil nove izkušnje in dodobra videl, da je delo na terenu povsem drugačno kot delo od doma in polno nepredvidljivih pripetljajev. Še zdaj recimo ne vem, zakaj zavraga se mi je občasno SWR z razmerjem 1:1 povsem sesul. Morda zato, ker je anteno in antenski kabel prve tri dni pral dež, pa se je nekje v kakšni špranji nabrala voda, ki je povzročala kratke stike. Ne vem natančno. Zelo dobro pa vem, da se razmere ob morju neverjetno spreminjajo. Na 2 metrih je bilo recimo zjutraj odpiranje repetitorja na Kaninu mala malica celo z 1,5 W moči. Raporti so bili takrat vsi po vrsti Q5. Popoldne, ko je bilo ozračje segreto in polno vlage, repetitorja na Kaninu ni bilo mogoče odpreti niti s 50 W. Neverjetno. Ravno zato sva se s Cvetotom le komaj razumela. Tudi sicer pogoji za delo na tem frekvenčnem področju niso najboljši. Na simpleksnih kanali vlada mrtvilo, le tu in tam se oglasi kakšen turist – predvsem Italijani in Nemci, ki očitno tako kot jaz, brez postaje ne morejo na morje. Na repetitorskih frekvencah pa preprosto ni žive duše, ker večina repetitorjev ne dela.

Na 7 Mhz se je na moj CQ odzval Livio, 9A3KS, ki živi nad Limskim kanalom in dogovorila sva se, da se slišiva na Učki, pa ni šlo. Kasneje  sva se vendarle našla ne repetitorju R1, edinem, ki je spoh deloval. Tudi njemu sicer ni bilo jasno, zakaj je povsod drugod mrtvilo, bojda pa imajo Hrvatje z repetitorji resne težave. Verjetno za vzdrževanje repetitorjev ni niti denarja niti volje, ali pa je radioamaterska skupnost res toliko zdesetkana, da so tudi repetitorji preprosto ugasnili. Kakorkoli že, če se odpravljate na Hrvaško na tamkajšnje repetitorje ne gre računati.
Če povzamem, se je opremo vseeno splačalo vzeti sabo. Prihodnjič bom sicer s seboj vzel še zadosti žice za postavitev Inverted V-ja ali pa žične vertikalke s parom radialov za vsak band (obvezno za 3,5 Mhz), pa morda še kakšen elektronski taster, da ne bom v neskončnost ponavljal CQ na pešaka. Drugače pa je kucanje ob morju čisti užitek. Toplo priporočam in že razmišljam da bi se nekoč res skupaj odpravili na DX-pedico na nam dokaj dostopno Korziko.

Še enkrat hvala vsem za dežuranje ob postajah in trud pri vzpostavljanju zvez ter seveda opravičilo za neuspeh. Bo pa drugič boljše. Nenazadnje je tudi to tisto, kar daje čar našemu hobiju.

Leave a Reply