Vaja ARON – IPA CRO FLOODS 2012

V torek, 22. maja 2012, smo se na povabilo Dejana (S56WDN) udeležili hrvaške mednarodne vaje, ki jo je v sklopu IPA CRO FLOODS 2012 organizirala HRSVKS ( Hrvatski  radioamaterski  sustav  veza  za krizne  situacije). Vaja je potekala v državah, po kateri teče reka Sava, torej Sloveniji, Hrvaški in Srbiji.

V Sloveniji je bil ARON aktiviran v sledečih regijah: gorenjska, ljubljanska, zasavska in posavska regija.

Vodja gorenjske regije, radioklub S53DGM, je med 17 in 19 uro na vsakih 15 minut zbiral podatke vodostaja in pretoka reke Save na merilnem mestu v Radovljici in Mavčičah in pa nekaj osnovnih vremenskih podatkov. Naš klub je dobil nalogo zajema podatkov za merilno mesto v Radovljici, tja sva se odpravila dva člana radiokluba, Marijan (S52TC) in Aleš (S56AW).

Kljub slabi konfiguraciji terena (reka Sava teče precej nižje od terena Gorenjske) je bila direktna zveza iz merilnega mesto do vodje gorenjske regije zadovoljiva, kljub temu pa je Marijan ostal pri merilnem mestu in mi podatke posredoval v radioklubske prostore, jaz pa sem jih posredoval naprej do regijske postaje. Razdalja med merilnim mestom in prostori radiokluba je bila kratka, zato sva si vlogi lahko tudi menjavala.

Vaja je potekala odlično, brez zapletov. V uporabi je bila simpleksna frekvenca 145.225, za rezervo pa tudi repetitor na Mohorju.

Ugotovitve: same zveze niso bile problematične. Za direktno zvezo med merilnim mestom in regijsko postajo je morala biti uporabljena usmerjena antena, lokalno do kluba pa je zadostovala “palčka” ročne postaje. Iz klubskih prostorov pa smo lahko pokrili vse postaje, na voljo pa smo imeli tudi vsa ostala frekvenčna področja od 80m do 70cm. Edina stvar, ki smo jo morali improvizirati je bila odčitavanje meritev. Merilno mesto nima javnega dostopa do podatkov svojih meritev na licu mestu, ampak so bili odčitki na razpolago preko interneta. Prehodnji dogovor z Agencijo RS za okolje bi bil v tem primeru zaželen.

Elaborat vaje

 

Leave a Reply