2. SOTA aktivacija S59UAR – Velika Osojnica

V soboto, 25.10.2008 smo se odpravili na drugo S59UAR SOTA aktivacijo.Ob 13:30 se nas je v klubu nabralo pet radioamaterjev pohodnikov, od tega 4 člani RK Lesce (S50WA, S56AW, S57AJJ, S53XX), posebno čast pa nam je s svojo prisotnostjo izkazal tudi Borut-S59PK. Kljub temu da se dva člana aktivacije nista mogla udeležiti, smo vso opremo brez problema porazdelili po nahrbtnikih.

Naš navigator Jure, ki je tokrat prevzel tudi vlogo fotografa, se je odločil da parkiramo v kampu Zaka. Njegov garmin in široka z smerokazi označena pot nas je brez problemov pripeljala na hrib. Vmes nas je še pozdravil trop gamsov, ki so se lahkotno sprehajali čez skale. 250 metrov višinske razlike ni predstavljalo kakšnega resnega napora, je pa res da so se majice pošteno zmočile.

Vrh Velike Osojnice (S5/JA-052) je poraščen z drevjem in nam ne nudi nobenega posebnega razgleda. Večinoma raste bukev, ki nam v poletnih dnevih služi za dobro senco, za nas radioamaterje pa je seveda primerna, kaj drugega pa, kot za napenjanje žičnih anten. Tako smo postavili inv.v. za 40m ter Alešov dvojni multiband dipol. Slednji je več let zaprašen ležal v njegovi delavnici, sedaj pa se je, čeprav na samo 2m višine, izkazal za več kot odličnega predvsem na 80m. Za 2m je Aleš prinesel svojo “ultralahko” yagico.

Z delom smo pričeli na 2m. Za mikrofon je prijel Aleš-S56AW in podelil 2 piki večini S5 SOTA lovcem. Referenčna številka S5/JA-052 je bila “v zraku” prvič, zato je bila toliko bolj zanimiva.Na 40m je bilo bolj žalostno, saj sva jaz in Uroš-S50WA komaj uspela skompletirati nekaj zvez. Motnje od SSB tekmovanja so bile namreč zelo velike, poleg tega pa smo delali še brez slušalk. Prehod na 80m SSB se je izkazal za zelo zanimivega. V veliko presenečenje se je oglasilo veli S5 operaterjev ki so zelo pohvalili naš signal. Na 30m in 20m tuner znotraj ts-2000 ni uspel poglasiti antene, tako da smo po dobri uri dela zaključili in se vrnili nazaj k avtom.

Nekaj čez 18:00 uro smo se vrnili v klub, kjer nas je čakal do dobra ohlajen pirček. Sledila je še kratka analiza iz katere je glavno izpostaviti to da je bilo super, da je bilo nekaj novega in da gremo kmalu ponovno na skupno klubsko SOTO!

Sedaj na voljo tudi kratek video

Še nekaj slik ki jih je posnel S57AJJ:

Leave a Reply