5. SOTA aktivacija S59UAR – Straža Bled

Izkoristili smo priložnost in na hitro aktivirali Stražo, toda tokrat malo drugače.

Tokrat smo se zbrali na hitri sota aktivaciji. No hitri predvsem zaradi tega, ker smo se hitro dogovorili in jo tudi hitro realizirali.

Že v naprej se opravičujem vsem kateri bi radi šli, pa niste mogli, ker niste vedeli. No razlog za to da nisem objavljal kdaj aktivacija sploh bo je ta, da je bil povod za aktivacijo helij in pa balon, katerega smo dobili tisti dan naslednji dan pa smo ga že morali vrniti.

Če vas zanima kaj se je dogajalo………..

Glavni krivec je bil naš Jur-S57AJJ, ki je uredil vse potrebno da sva lahko kar nekaj kil težko bombo odpeljala na Gorenjsko. Ker oba veva da se kakšnih velikih projektov ne da izvesti v slabih 16-ih urah, se je Jure domislil da bi naredili SOTA aktivacijo na 160 metrih. Takoj pokličem Janeza-S50JA, nato še Aleša-S56AW in oba sta za akcijo. Aleš je takoj skočil v trgovino po žico, Janez je pripravil log in pa vse za 2m in 70cm, Jure pa je poklicali še nekaj članov.

Kljub nekoliko slabemu vremenu in pozni uri se nas kar nekaj (Cveto, Janez, Jože, Aleš, Sergeja, Jure in jaz) odpravi na Stražo. Parkirali smo na velikem peščenem parkirišču pod Stražo, naprej je šel le Joža z natovorjeno jeklenko. Seveda smo na vrhu jeklenko morali naprej odnesti peš, toda samo kakih 100m kar je bilo veliko lažje :).Seveda bi bilo še bolje da bi balon napolnili kar spodaj, vendar nismo hoteli tvegati, saj veste; noč ima le svojo moč.

V vetrovnem vremenu postavimo L/4 vertikalko s tremi radiali katero priključimo direktno v postajo. S 100W nam s težavo uspe narediti 11 zvez na 1.8MHz saj se nismo praktično nič slišali.  Janez  je še pred tem aktiviral 2m in 70cm.

Konec dober vse dobro. Zaključili smo prvo S5 SOTA aktivacijo na 160m bandu. Kolikor vem tudi do sedaj na SOTI še noben ni dvigal antene z balonom in je verjetno tudi ne bo, saj je uporaba dipola za te obsege boljša, cenejša in enostavnejša rešitev. Kljub temu je bilo nekaj posebnega, malo za res in veliko za hec. Važno pa je, da smo se imeli “fajn”.

Hvala vsem sotrpinom!

73

Pa seveda še malo slikic (avtor:S57AJJ) :

Leave a Reply