In kje sta naša pomorščaka……. ?

Verjetno vsi naši člani ne veste, da sta Staša – S58SP in Boštjan – S58BP na svoji jadrnici Elan 31 imenovani STABO na plovbi okrog sveta. Danes smo prejeli njuno kartico iz Agadirja / Maroko, s katero nam poleg lepih pozdravov (73) pošiljata še obvestilo, da sta QRV na kratkem valu v petkih zvečer ob polnih urah in sicer na frekvenci 14.153 Mhz + – .

Pa še to,  njuni plovbi, oziroma lokaciji lahko sledite na spletni strani ‘MarineTraffic’, da vam bo lažje pa tudi s klikom T U K A J .

73 in srečno obema pomorščakoma… Cveto – S52KT

 

1 comment

  1. Vzpostavljanje zveze s jadrnico STABO
    Včeraj v petek 15.11.2019 smo bili ob 15h in 16h GMT QRV S52KT In
    S69UAR-S51HU. Tudi Janez S51DX iz Vrhnike je pridrajsal na frekvenco s svojimi kilowati, vendar smo se zjadrnico Stabo zgrešili. Ob 17h GMT se je band že povsem zaprt. Potem bi bila zveza možna še na 7.093Mhz . Spoznavam kako je cljno zvezo prav tako ali še bolj težko vzpostaviti, kot naključno zvezo. Najprej izbira frekvence, ki jo najprej korigiram glede na konstantno prisotne motnje, potem pa je ob domenjenih polnih urah frekvenca zasedena z radnimi periodično stalnimi oddajami. Npr. na 14.153Mhz so zelo rade ruske in ukrainske postaje, kjer imajo občasno tudi SKED-e. Na 40m sem frekvenco spremenil iz 7.090 Mhz na 7.093 Mhz zaradi stalnih CW vaj Norveških civilinih obveznikov, ki izvira še iz II.svet.vojne. Da ne pomislim, kaj vse imata Staša in Boštjan na jadrnici postoriti, da bi bila zveza možna od vremena, varnosti pa do potrebne količine energije, ki jo mora biti vedno v rezervi. Da ne govorim o času, ki bi ga lahko porabila za lovljenje rib. Od HAM-ov ne bosta sita, čeprav bi kakšen laik ob tej besedi pomislil, da je to kaj za pojest.
    Skratka težje bo vzpostaviti zvezo večja bo njena cena.
    73 Jože, S51HU
    p.s. za napovedovanje pogojev proti Kanarskim otokom uporabljam VOACAP kalkulator.https://www.dxmaps.com/spots/voacap.html

Leave a Reply